2017/06/11

YLIOPPILAS 2017

Lauantaina 03.06.2017 sain käteeni ylioppilastutkintotodistuksen. Takanani on seitsemänkymmentäkuusi hyväksytysti suoritettua kurssia, kolmetoista koeviikkoa, kuudet ylioppilaskokeet (äidinkieli, lyhyt matematiikka, pitkä englannin kieli, psykologia, terveystieto ja lyhyt espanjan kieli) ja kolme lukiovuotta. Enkä vaihtaisi mitään niistä pois, en mitään.

Vaikka lukio olikin osin raskas ja stressin täyteinen kokemus, siitä myös sai paljon. Lisääntyneiden tietojen ja taitojen lisäksi kasvoin henkisesti noiden kolmen vuoden aikana aivan älyttömästi, löysin elämälleni arvot ja tiedän nykyään, mitkä asiat ovat tärkeässä asemassa elämässäni, mitä tahdon saavuttaa ja mitä arvostan muissa ihmisissä ja elämässä ylipäätään. Se fiilis, mikä mussa tällä hetkellä vallitsee, kaikkien noiden kolmen vuoden jälkeen, on sanoinkuvaamaton. Tuntuu sinänsä hyvältä jättää taakse se kaikki taakka, mitä lukiosta mun selän päälle kertyi. Tuntuu hyvältä tietää, että on suoriutunut niistä tavoitteista, joita itselleen niiden kolmen vuoden aikana asetti ja tuntuu hyvältä, että olen oikeasti saavuttanut jotakin - että olen päässyt ylioppilaaksi. Mutta silti, samaan aikaan, tuntuu haikealta, että se kaikki on nyt ohi. Että pitää jättää taakseen se upea lukioympäristö, ne upeat ystävät, kurssitoverit ja loppujen lopuksi se hieno lukion henkilökuntakin. Mutta mitään siitä en koskaan tule unohtamaan. Niihin kolmeen vuoteen mahtui niin paljon hyvää, sen kaiken stressaamisenkin keskelle. Ja niistä hyvistä asioista, muistoista ja ihmisistä, aion pitää kiinni. Toivottavasti koko loppuelämäni. 

Lauantai alkoi lakkiaisjuhlalla lukiolla. Kuunneltiin oikeasti koskettavia puheita, musiikkia ja laulua, noudettiin ylioppilastutkintotodistukset, mahdolliset stipendit ja lakki koko salin edestä. Painettiin lakit päähän, laulettiin gaudeamus igitur ja kuunneltiin uuden ylioppilaan puhe. Taputettiin, monta kertaa. Siirryttiin ulkosalle, otettiin vastaan onnitteluja ja ruusuja, valokuvattiin, halailtiin. Siitä jatkettiin juhlimaan, ensin Eetulle ja sitten minun omiin juhliini. Nautittiin ruuasta, herkuista, bändistä, risteilystä. Tavattiin uusia ihmisiä ja keskusteltiin myös vanhojen tuttujen, sukulaisten ja ystävien kanssa. 

Se kaikki oli upeaa. Ne kolme vuotta, se fiilis ja ne kokemukset, juuri se lauantai ja sen päivän tapahtumat, se kaikki. 
DSC_1452BWDSC_1351BWDSC_1360BWDSC_1346

32 kommenttia

 1. Onnea sulle!<3 Todella kauniita kuvia.Ja superkiva mekko.

  http://www.harrietgripenberg.com

  VastaaPoista
 2. Superpaljon onnea! Lukion loppuminen on kyllä kaikessaan niin epätodellista, että koko se elämä mitä on kolme vuotta elänyt jääkin taakse!

  Enkä ehkä kestä miten ihania kuvia nää on, apua! ♥

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Niinhän se on, äkkiä hujahti vaan ohitse - eikä tätä oikein vieläkään voi uskoa todeksi :D

   Poista
 3. Paljon onnea ylioppilaalle! Itselle iskee aina pieni kateus kun kaikkialla on upeita yo juhla kuvia, kun aikoinaan jäi itseltä lukio kesken. :D

  http://tasapainoaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia ja onneks olkoon sulle! Ite niin rakastan espanjaa ja sitä kieltä, niin tosi hauskaa et se tulee kans ilmi täällä sun blogissa :) Ja kiva, että sä pääsit kirjoittamaan espanjan! Näillä näkymin mä en taida päästä, kun meidän koulussa on sitä vain 3 kurssia tarjolla, enkä ollut mitään vaihtovuottakaan suunnitellut.. Onneksi sitä kieltä pääsee aina sitten harjoittamaan ihan käytännössä, palasin nimittäin juuri muutama päivä sitten Espanjasta!

  little-things-blogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :-)

   Itsekin ihan lääpälläni tuohon kieleen ja itseasiassa myös Espanjan kulttuuriin. :D Espanjaa oon itse opiskellut jo yläasteelta asti, joten noin viisi vuotta opiskelua tässä takana. Onko mahdollisesti muilla kouluilla kys. kursseja? Meilläkään ei omalla lukiolla järjestetty kaikkia, vaan käytiin kavereiden kanssa naapurikoululla suorittamassa niitä kursseja - niin vähän opiskelijoita, ettei kannata useata ryhmää kasata eri kouluille. Toki jos kursseja ei järjestetä, niin voihan sitä netissäkin opiskella, tosin suurin osa niistäkin "kursseista" maksaa. Vaihtovuosi olisi kyllä aivan sikaupee! Miettii, miten paljon siellä sitten oppisi, etenkin käyttämään sitä kieltä puheessa ja reagoinnissa - nopeasti!! :D Ois mahtavaa, muttei ole suunnitelmissa itselläkään sellaista tällä hetkellä... Ja jep, matkat Espanjaan on kyllä huikeita juuri kielen harjottamisen kannalta, kun pääsee kuulemaan ihan niitäkin ihmisiä, joilla kys. kieli on äidinkielenä.

   Poista
  2. Meidän koulussa on ilmeisesti mahdollista mennä jaksovaihtoon vain kaupunkimme toiseen lukioon, jossa espanjaa on sitten kokonaiset 0 kurssia, kiva.. Mutta en lannistu, käyn noi kolme tarjolla olevaa kurssia ja opiskelen mm. duolingon avulla. Ensi syksynä täytyy myös yrittää päästä jollekin kansalaisopiston kurssillle! Ehkä se tosiaan on niin, että kyllä sitä keinot keksii jos jotain tosissaan haluaa tehdä :)

   Poista
  3. Täytyy muuten vielä kysyä, että millainen se espanjan yo-koe sitten oli? Voiskohan siihen sit osallistua, jos noi kolme kurssia käy koulussa ja sitten opiskelee ja treenailee itsenäisesti? :) Sekin toisi ehkä vähän lisää motivaatiota harjoitteluun, vaikka pääpointti tietysti on vaan kielen oppiminen ja että sitten matkustaessa yms. ymmärtää ja myös tulee ymmärretyksi!

   Poista
  4. Abitreeneistä näkee (ilmeisesti kaikki) espanjan YO-kokeet! Kuuntelu oli meillä erikseen, sen lisäksi kirjallisessa osiossa A-F luetunymmärtämiset (joihin lisäksi monivalintakysymyksiä espanjaksi) ja yks luetunymmärtäminen avoimilla kysymyksillä. Tämän jälkeen oli rakenne -osiot, joissa monivalintaa (lue teksti ja valitse oikea sana oikeassa muodossa jne) ja toinen rakenne, joka on avoin (kirjoita itse puuttuva sana, vinkit on annettu). Lopussa vielä kaksi esseetä, joista toinen lyhyt (max. pyörii siinä 50-60 sanan kohdilla) ja toinen on pitkä (max. pyörinyt viime vuosina 90-100 sanassa) näihin myös annettu minimi sanamäärät. Molemmissa esseissä on kaksi vaihtoehtoa sekä pitkässä että lyhyessä ja molemmista yhteen pitää vastata tehtävänannon mukaisesti.

   Kuuntelussa on perinteisesti monivalintakysymyksiä espanjaksi (vastauksetkin siis espanjaksi) ja lopussa vielä suomen kieliset avoimet kysymykset, joihin vastataan suomeksi.

   abitreenien YO-kokeet espanjalle siis osoitteessa https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/yo-kokeet-espanja, sieltä löytyy lyhyttä että pitkää oppimäärää. Näitä kannattaa ehdottomasti harjotella, mikäli meinaat kirjoittaa ja etenkin, jos kursseja ei kerta ole saatavilla! Kuunteluitakin löytyy tuolta suht. hyvin viimeisimmistä kokeista.

   Mun tietääkseni sä voit osallistua YO-kokeeseen, vaikket kävisi kaikkia kursseja (varsinkin, kun niitä ei edes ole saatavilla). Sitä varten pitää sitten treenatakin itsenäisesti oikesti todella hyvin ja kirjoituksiin tähtäävällä olisi hyvä olla ne sinun blogissa mainitsemani Dime -sarjan kirjat hallussa ja luettuna, koska niistä löytyy kaikki mitä lyhyen kielen kokeeseen tulee.

   Poista
  5. Niin ja mikäli haluat keskustella lisää espanjan YO:hon tähtäämisestä ja muutenkin sen opiskelusta (ja mahdollisesti saada vinkkejä ja muistiinpanoja) niin ota ihmeessä yhteyttä vaikka instagramin DM:ssä (jennavaisane) tai samalla nimimerkillä snäpissä tai kikissä !! :D Multa tosiaan löytyy vielä kaikki "ekstra" materiaalit sun muut, mistä voisi olla sullekin apua - ja mielelläni niitä voisin sulle jakaakin, kun sulla ei ole mahdollisuutta päästä noille kaikille kursseille.

   Poista
  6. Hei ihana kun oot näin paljon viittinyt neuvoa ja jeesiä :) Kiitos! Mun täytyy ehdottomasti viimeistään kun koulut taas alkaa niin pohtia just, että miten ja milloin opiskelen jne! Ja huippuhomma, että sulta löytyy kaikkea tollasta extramatskuu ja voisit niitä viel mahdollisesti jakaa mulle, eli ehdottomasti kontaktoin sitten sua jos tarvis :) !

   Poista
 5. Ihan superisti onnea Jenna!! <3 Todella kivoja kuvia, erityisesti viimenen on mun lemppari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos superisti Anu!! <3 Mäkin pidän etenkin tuon viimeisen kuvan tunnelmasta!

   Poista
 6. Paljon onnea ylioppilaalle! Tosi kivoja kuvia ja ihana mekko. Itselläni lukio alkaa vasta nyt syksyllä ja odotan innolla. :-D
  http://annikamikaelas.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän kovasti!! <3 Muistan itsekin nuo ajat, kun odottelin lukion alkamista :D Ihan jäätävät paineet, kun kaikkialta oli kuullut, että lukio olisi jotenkin ihan hirveen raskasta ja vaikeaa... Ei se tosiaan sitä ole, jos lähtee oikeella asenteella liikenteeseen ja seuraa oppitunneillakin!! Nauti joka hetkestä lukiossa, äläkä luovuta, vaikka välillä vaikeuksia eteen tulisikin <3

   Poista
 7. Ihana blogi ja ihania kuvia! Onnea vielä ylioppilaalle :)

  http://newdaysaara.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 8. Aivan älyttömän ihana mekko! Onnea ylioppilaaksi pääsystä :) Omasta ylioppilaakso pääsystä on vuosi, mutta muistan edelleen elävästi sen tunteen, kun sai lakin painaa päähän. Unohtumatonta!

  VastaaPoista
 9. Ihana ihana ihana! Lukio oli mun mielestä myös parasta aikaa, valmistuin tosin jo 2 vuotta sitten. Ja oot niin upeana näissä kuvissa, onnea vielä! ♥
  http://sannialina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 10. Onneksi olkoon näin vielä jälkikäteen! Itelleni lukio ei ollut niin maagista aikaa, mutta kiva kuulla että jollekin oli :) Näytät kyllä törkeen hyvältä noissa kuvissa, oispa omatkin aikoinaan onnistunut näin hyvin.

  VastaaPoista
 11. Paljon onnea! Ihanan herkkiä kuvia <3 oi että, en malta että itsekin jo valmistuisin... mutta kai tätä stressiä ei auta ku vielä pari vuotta kestää, haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Kyllä se stressikin loppupeleissä on sen kaiken arvoista.. :D

   Poista
 12. Tosi kauniita kuvia ja ihana mekko sulla! Ja tietenkin onneksi olkoon, selvisit kunnialla läpi kaikki kolme vuotta! :D

  VastaaPoista
 13. Mää en kestä miten upeita nää kuvat onkaan!! Aivan ihania :')<3

  www.hennam.fi

  VastaaPoista